Eskişehir Kütahya Savaşları (10-24 Temmuz 1921)

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 30.05.2020 tarih ve 23:44 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. Eskişehir Kütahya Savaşları (10-24 Temmuz 1921)

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Eskişehir Kütahya Savaşları
Aslıhanlar ve Dumlupınar saldırısında Türk ordusu başarı sağlamayınca Yunanlılar harekete geçti. Afyon, Kütahya ve Eskişehir’i ele geçirdiler. Bunun üzerine ordu, Sakarya’nın doğusuna çekildi. Bu gelişmeler üzerine yurtta büyük bir panik yaşandı. TBMM’de sert tartışmalar başladı. Hatta TBMM’nin Kayseri’ye taşınması önerildi. Meclis’te üç grup oluştu.

1. Mustafa Kemal karşıtı milletvekilleri: Mustafa Kemal’in komutanlığı almasını, böylece dağılan orduyu toparlayamayacağını ve yenileceğini, kendilerinin ve padişahın Mustafa Kemal’den kurtulacaklarını tasarlamışlardır.

2. Mustafa Kemal yanlısı milletvekilleri: Mustafa Kemal’in komutanlığı almasını başka kimsenin bu işi yapamayacağını savunuyordu.

3. Mustafa Kemal yanlısı milletvekilleri: Mustafa Kemalin komutanlığı ele almamasını, dağılan orduyu toparlayamayacağını, yenilirse tüm ulusun mücadele gücünü yitireceğini savunuyorlardı.

Uzun süren tartışmalardan sonra Mustafa Kemal Meclis kararıyla üç aylık bir süre için Başkomutanlık görevini aldı. (5 Ağustos 1921)

Başkomutanlık görevini eline almasının amacı; savaş koşullarında çabuk karar alıp uygulamaktı. (20 Temmuz 1922 tarihinden itibaren Başkomutanlık görevi sürekli hale getirildi.)

Mustafa Kemal başkomutanlık yetkisini kullanarak 7-8 Ağustos 1921’de ordunun ihtiyacını sağlamak için Tekalif-i Milliye Emirlerini yayınladı. Bu emirlerin uygulanabilmesi için de İstiklal Mahkemelerini oluşturdu.

Anahtar Kelimeler : Eskişehir,Kütahya,Savaşları Aslıhanlar,ve,Dumlupınar,saldırısında,Türk,ordusu,başarı,sağlamayınca,Yunanlılar,harekete,geçti.,Afyon,,Kütahya,ve,Eskişehir’i,ele,ge&..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar