Osmanlı Sanatının Kendine Has Özellikleri

Bu yazı Hasan ERYILMAZ tarafından 08.08.2020 tarih ve 22:09 saatinde Tarih kategorisine yazıldı. Osmanlı Sanatının Kendine Has Özellikleri

makale içerik

İnternette ara Kısa Linki Kopyala

Osmanlı Dönemi’nde güzel sanatlar denilince akla gelen ilkler, çinicilik, minyatür, mimari ciltçilik, seramik, hat sanatı ve müzik gelir. XV. Yüzyılda süratli ve entresan açınma yayınlayan Osmanlı güzel sanatları, XVI. Yüzyılda en uç nokta dönemine ulaştı. Güzel sanatlardaki gelişme, bilhassa süsleme sanatlarında kendini ön planda gösterdi. Çinicilik, kakmacılık, hattatlık, oymacılık, ciltçilik ve tezhip başlıca el sanat dallarıydı. Bunlar ön plana menfaat iken o denli aşikâr olunmuştu ki dünya genelinden öğrenmeye yönelik gelenler veya satın almak isteyenler olmuştur. Emeğin ve sanatın birleşimi ile Osmanlı sanatı dünya çapında yerini almıştır.



Hat Sanatı: Arap alfabeleri ile şekilli makale yazma sanatına verilen isimdir ve bu tarz şeyleri yazanlara Hattat denir. Hafız Osman meşhur hattatlardandır.



Cilt Sanatı: Osmanlılar ‘da cilt sanatı, bilhassa de deri ciltler, muhtelif malzemeleri ve varlıklı bezemeleriyle dikkat çekmektedir. XV. Yüzyılda Fatih Dönemi ciltlerinde hatâyi, rûmi benzer biçimde klasik Osmanlı bezeme motifleri görülür.



Müzik: Osmanlılar, Türk müziği geleneğini devam ettirmişler ve Mehterhaneyi kurmuşlardır. Takım; davul, zurna, nakkare, boru, zil ve kösten oluşuyordu. Sarayın mehter takımı, her gün belli bir saatte mehter vurur.



Mimari: Osmanlı mimarisi devletin kuruluşundan XV. Yüzyılın ikinci yarısına kadar genel anlamda Selçuklu ve Beylikler periyodu mimarisinin özelliklerini taşır. Bununla beraber Osmanlıların bu zamanda yapmış olduğu eserler, klasik devre mimarisinin gelişmesinde müessir rol oynamıştır.

Anahtar Kelimeler : Osmanlı,Dönemi’nde,güzel,sanatlar,denilince,akla,gelen,ilkler,,çinicilik,,minyatür,,mimari,ciltçilik,,seramik,,hat,sanatı,ve,müzik,gelir.,XV.,Yüzyılda&n..

Pinterest Google News Sitesinde Takip Et Facebook Sayfamızı Takip Et Google Play Kitaplar